25 Temmuz 2012 Çarşamba

Alevilik

     Türkü çalınıyorsa bir evde, herhangi bir odanın duvarında Hz. Ali temsili resmi varsa bilin ki Alevi bir ailenin evindesiniz. Türküler benim  ailemin vazgeçilmezidir. Biz gençler, ben ve kuzenlerim, eğlenmek için türkü bara gideriz. Toplandığımızda mutlaka biri vardır bağlama çalan. Deyişler söylenir, ağlanır, gülünür...
     Her arkadaşım bana Cemevi'nde ne yaptığımızı soruyor. Biz perşembe akşamları Cem tutuyoruz. Dışarıdan size türkü söyleyip dans ediyormuşuz gibi gelebilir lakin bu bizim Allah'a yakarışlarımızdır. Ruhumuzu temizleme biçimimizdir. Ve evet bizlerde Müslümanız, Hz. Muhammed bizimde Peygamberimiz. 
Yolumuz Ali yolu diyoruz, ee zaten Hz. Ali'de peygamberimizin yolunda gitmiyor muydu? Neden bu kadar nefret? İnsan neden bir insanın boynunda Zülfikar gördüğü zaman çıldırır? 
     Türkü sesinin geldiği evden korkmayın, o evlerde kötülük olmaz. Cem tutarken akşamın sonunda hoca sorar: Küs olan var mı? olan varsa kalkar küs olduğu kişiyi gösterir ya da adını söyler böylece küsler barışır. 
Ben siz biz ayrımı yapmıyorum. Ne yazık ki şunu kavrayamadık henüz: İyi insan Kötü insan vardır: İnsanlar ait oldukları gruba, dine göre değerlendirilemezler. 
     Bazen gözüm yaşarır, Aleviler hakkında kötü konuşulduğunda, neden mi?
     Çünkü benimde annem, babam, akrabalarım iyi insanlar. Ben komşumuzun bizim hazırladığımız helvayı yemediğini bilirim. Ve bunu yapan namazlı abdestli bayan hocadır. Ya okuduklarımızı anlamıyoruz ya da anlamak istemiyoruz. İnsan olalım, Yaradanı sevelim Yaradandan ötürü. 

   

8 yorum:

  1. canım benim seni en çok çok iyi anlıyorum ben alevi değilim öncelikle bunu belirteyim ama benim sevdiğim insan ve hayatımı birleştirmeyi düşündüğüm insan alevi 1 seneden fazla bir süredir de çok yakından ilgileniyorum alevilikle. Çok dindar bir ailenin kızıyım ve bir aleviyle evlenmeme asla izin vermiyorlar dediğin gibi anneme göre aleviler müslüman bile değil! nasıl bağnazca yetiştirilmişlerse artık anlamaya da niyeti yok. Ben kararımı verdim sevdiğimin yanında olacağım inş. Çok denedim anlatmayı ama olmuyor anlamıyorlar. Şunu akıl edemiyorlar hangi eve haram lokma girdiğini bilemezsin alevi haram yiyorda sünni yemiyor mu! ama sünniden gelen helvalar afiyetle yenir...
    Sevdiceğimden zülfikar kolyesi istemiştim doğum günüm için gururla da takarım isterlerse alevi sansınlar beni çünkü ben bir alevi kadar Alinin bir sünni kadar da Muhammedin yolundayım.. Ayrım yapmak neden ki...
    Emin ol senin kadar dertliyim bu konuda :S
    Tabii ki farklı olduğumuz yönler var sizinle ama bunlar engel değil bir olmamıza beraber olmamıza.
    Daha inan sayfalarca yazabilirim :)
    Sen o ayrım yapanları allaha havale et bizim peygamberimiz de ona kötülük edenleri Allaha havale etmemiş miydi.
    Biz yine biriz bu böyle biline...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerine sağlık... Bende senin durumunu anlıyorum. Bir arkadaşım ne yazık ki çok mutlu olabileceği bir insanı alevi olduğu için geride bırakmak zorunda kaldı. Seni cesaretin için tebrik ediyorum. Sonuna kadar sevginin arkasından gitmelisin. Eminim annende bir gün anlayacak. Çok üzgünüm birçok seven insan Sünnilik-Alevilik yüzünden birbirlerinden vazgeçiyorlar. Ben düşünüyorum acaba ben Sünni biriyle mutlu olur muyum? ama bunu sormam bile saçma çünkü benim birçok arkadaşım Sünni ve onları kardeşlerim gibi seviyorum. kimileri benimle beraber aleviliği öğrendiler. umarım sen hep mutlu olursun.Allah sevenlerin yanında olurmuş.

      Sil
    2. Benim eşim de alevi, ben değilim. Senin gibi aileme özellikle babama karşı çok direndim, yıllarca da bekledim evlenmek için. Onlar sadece kendi inanışları yönünden değil, eş dost akrabalar arkamızdan konuşacak diye de epey dertendiler ama; ben ne yaptım ettim kabul ettirdim ve evlendim. Şimdi 4 yıllık evliyim bir de kızım var. Ama iki aile de biribirine hiç yeteri kadar yakın olamadı. Hep arada bir yabancılık oldu, bunu aşamadılar, aştıramadım. Ve eşim de insan -din-mezhep ayrımı yapmayan benim görüşümde biriyken; evlendikten sonra bambaşka biri oldu.Alevilerin sonsuz hoşgörülü insanlar olduklarını düşünüp, çok mutlu olacağımı düşünerek evlendim ama ne yazıkki baştan herkesini bnei sevip kabul ettiğni görmeme rağmen evlendikten sorna ve hala onlar için bir yabancıyım. Bize tırk gibi garip bir isim koymuşlar. Yani sunniler Alevileri kötülüyor da onalr da boş durmuyorlar, onlar da hocaya, islam inancına her şeye mana buklup laf edip dalga geçerek gülüyorlar. Buna sık sık şahit oluyorum. Ama her aile öyle oalcak değil, bu benim şansıma, eşimin ailesinin karakteri yüzünden böyle olmuştur belki de. Ben yine de asla insan ayrımı yapmadan yaşamaya devam ediyorum...Umarım senin bahtına çıkan kişi de ailesi de hiç değişmez.

      Sil
  2. Ben çok beğendim yazını. Maalesef ötekileştirmeyi çok seviyoruz biz türk milleti. Bizden olmayan ötekidir,kötüdür diye. Bu Alevilik- Sünnilikde de böyle kapalı -açık insanlarda da böyle.

    Ben böyle bir çevrede büyümedim. 16 yaşımda bi arkadaşım bana sen sunni misin demişti. Hönk diye kaldım ve o sorudan sonra öğrendim ikisi arasında ne farklar var.
    İnsanları dini ,dili ve ırkı yüzünden yargılamamayı ben kendi adıma öğrendim umarım herkes öğrenir.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damlacım keşke herkes senin gibi olsa fakat öyle değil. Benim dedem üniversiteye gelirken kimseye Alevi olduğumu söylememi tembihledi.... ne kadar acı verici....

      Sil
  3. Genel olarak ötekileştirilmeye karşıyım.Alevilerin yabancı olarak görülmesinden çok rahatsızım. Onlar hakkında bilinen hurafelerden nefret ediyorum. Alevinin yaptığı yenmez, suyu içilmez lafıonı duyunca deliresim saldırasım geliyor söyleyene. Benim eşim alevi ve çocuğum da yarı alevi oluyor böylece. Şimdi nedir bu durum bizime vimizden yenilir -içilir mi ,yoksa yenmez mi? Bu naısl bir dünya. Hristiyan birisinden bile yenilirken, aleviden mi yenmiyor. Ben diliyorum ki; gençler bu ayrımı oratadna kaldıracaklar. KArıaşcak tüm mezhepler. HEr genç illaki aleviyle evlenmeyue çalışmayacak ailesine direnecek. Alevi gelinler, sunni damatlar dolacak aileler, çocuklar karışacak ve bu ayrım bir gün ortadan kalkacak.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim canım inşallah bir gün ailelerimizi yeneceğiz inanıyorum benim ailem katı ama onun aileside pek istemiyor beni yine de biz sevgimizin arkasındayız aşılmayacak hiçbir şey yoktur yeterki gönüller bir olsun değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönlünüz anıve Allah yanınızdaysa hiçbir şey olmaz:)

      Sil

Aaaa, gücenirim ama düşündüğünü yazmazsan